Sista ångtåget på gamla Haparandabanan (bestnr TAM36)

 

En film från den bejublade ångtågskörningen på gamla Hararandabanan sommaren 2010, från Luleå till Haparanda och åter. 40 mil
med dubbla B-loken 1037 och 1085 samt 15 vagnar från Bergslagernas Järnvägssällskap och Malmbanans Vänner. Drygt 500 personer åkte med sista ångtåget på Haparandabanan i juli 2010. Ännu fler åskådare tittade på tåget vid stationerna. Bergslagernas järnvägssällskap, BJs, tillsammans med Malmbanans vänner, MBV, arrangerade ”sista ångtåget” eftersom gamla Haparandabanan via Karungi ska läggas ned och ersättas av en ny elektrifierad järnväg mellan Kalix och Haparanda. Dragkraft var de bägge B-loken 1037 och 1085. Allmänheten fyllde merparten av tåget, men i en vagn åkte resande från Svenska järnvägsklubben, SJK. Två år efter att ångloket B nr 1037 togs ut från ett beredskapsförråd i Sandträsk på Malmbanan var det nu upprustat och tillfälligt tillbaka i Norrland för en längre ångtågsresa.
  

Vi har filmat resan med flera fotografer både på tåget och vid sidan av linjen för att ge er så många scener som möjligt av ångtåget på en linje som snart inte finns kvar. Filmen följer resan från Karlsvikshyttan, via Boden, Morjärv och Karungi till Haparanda. Sen följer vi resan samma väg tillbaka till Boden. Vi har varit på plats vid de stationerna i Karlsvikshyttan, Boden, Niemisel, Morjärv, Vitvattnet, Lappträsk,
Bodträsk, Karungi och Haparanda, samt vid olika platser längs linjen. Vi har haft två fotografer på tåget och tre fotografer vid sidan av spåret. Filmningarna är gjorda i samarbete med filmteamet från Südwest Fernsehen/Eisenbahn-Romantik, Tyskland.

Se trailer till filmen.

Filmsnuttar från resan:
http://www.youtube.com/watch?v=klzCehNlZxk
http://www.youtube.com/watch?v=MNBDifTYK8U

 

Den 115 min långa filmen är indelad i 20 kapitel för att man ska kunna välja önskat avsnitt de gånger man vill se en kortare bit.

 1. Inledning

 2. Presentation av Morrgan

 3. Avgång från Karlsvik på morgonen

 4. Parallellkörning längs väg 97

 5. Tågmöte i Boden

 6. Uppehåll i Niemisel

 7. Bjuråbacken

 8. Slut på ånga efter Avafors

 9. Uppehåll i Morjärv

 10. Passage av Bodträsk

 11. Ankomst Haparanda

 12. Växling ut på bron

 13. Avgång från Haparanda

 14. Tåget passerar Karungi

 15. Lappträsk i regn

 16. Morjärv på återresan

 17. Småsel och Hatabacken

 18. Uppehåll i Niemisel

 19. Boden och avslutning

 20. Eftertexter

Filmen är textad både på svenska och engelska. En perfekt present för din järnvägsintresserade vän eller släkting i utlandet. Skivan är spelbar i datorer hela världen, för stationära spelare behövs en DVD-spelare som klarar PAL-skivor, dvs främst i Europa.

Reportage från resan finns i TÅG 8-9/2010, Allt om Hobby 6/2010 och Modelljärnvägsmagasinet nr 5/2010 för er som vill läsa mer om resan.

 

Filmdata Sista ångtåget på gamla Haparandabanan - TAM36

Längd   115 min huvudfilm
Typ   Pressad DVD-9
Format   16:9
Ursprungligt material   Högupplöst video HDV 1080/50i
Redigering   Digitalt
Ljudspår   Valbart ljudspår med eller utan speaker
Textning   Valbar textning i svenska eller engelska
Extramaterial   Karta på omslagets insida över den linjesträckning som resan gick.
Meny för val av avsnitt
Trailer till olika filmer

 

Omslag för DVD Sista ångtåget på gamla Haparandabanan.

 

  

Karta över nya och gamla Haparandabanan Boden-Haparanda.